Hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet

Vad är skillnaden mellan hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet?

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Vad är skillnaden mellan hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet?

I Sverige finns det flera olika typer av boendeformer. Beroende på den budget och ekonomi du har kan det vara aktuellt med en bostadsrätt eller hyresrätt. Många anser att det är bäst att köpa en bostad men kan fundera lite på vad som egentligen är skillnaden mellan bostadsrätt och ägarlägenhet.


Här ska vi bena ut begreppen och se lite närmre på skillnaden mellan hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet. Om du just nu går i tankar om att flytta och inte är säker på vilket boende som blir bäst för dig kan det vara mycket bra att ha koll på dessa begrepp. Vi börjar med att se på konceptet som kallas för hyresrätt eller hyreslägenhet.

Hyresrätten

Enkelt sagt är hyresrätten en bostad som ägs av någon annan och som hyrs ut för boende. Den som hyr hyreslägenheten kallas för hyresgäst. Mot betalning, hyra, får hyresgästen använda den del av huset som hyreskontraktet avser, det vill säga en specifik lägenhet.

Det är vanligast att hyresrätter ägs av bolag så kallade juridiska personer. Men det finns förstås varianter där man exempelvis kan hyra en bostadsrätt av en privatperson som äger den. Detta kallas för att hyra i andra hand och är inte samma sak som att hyra en hyresrätt i första hand.

Hyresvärden som äger hyreslägenheten har vissa skyldigheter som du bör vara medveten om när du flyttar in och bor i den här typen av bostad. Den mest grundläggande skyldigheten är att lägenheten som hyrs ut måste vara i så kallat brukbart skick.

Saker som hyresvärden normalt sett ska reparera och underhålla är:

  • Vitvaror
  • Spis
  • Värme
  • Ventilation
  • Det som kallas för allmänna ytor

Det är också vanligt att hyresvärden då och då renoverar och byter ut inredning som tapeter och annat som kan slitas ut av normalt boende.

Hyresgästen har alltså mindre ansvar för underhållet av boendet men det betyder inte att man kan bete sig hur som helst då man hyr en bostad. Om det är hyresgästen som orsakar skador på ett sätt som inte kan anses vara normalt slitage är det också hyresgästen som ska ersätta och se till att det som har skadats repareras.

Som hyresgäst kan du inte göra vad du vill i din bostad. Du måste få tillstånd om du till exempel vill renovera eller ändra något. Dessutom gäller det att följa regler för att få bo kvar i bostaden. Hyresvärden har i vissa fall rätten att vräka en hyresgäst som missköter sig och som till exempel inte betalar hyran.

Bostadsrätten

Bostadsrätter är en form av ägande där den som köper bostadsrätten i grund och botten köper rätten att använda en lägenhet som finns i en fastighet som tillhör en bostadsrättsförening. Rätten går att sälja och kan gå upp eller ner i värde. Som ägare av bostadsrätten är du också medlem i bostadsrättsföreningen.

Medlemskapet innebär en avgift som betalas varje månad till föreningen. Den här avgiften är till för att täcka gemensamma kostnader såväl som vissa tjänster som erbjuds varje lägenhet individuellt.

När du äger en bostadsrätt måste du själv ta ansvar för det som finns i den. Om det behövs ny spis eller reparationer av interiör är det du som ägare som måste ta hand om detta. Men föreningen har ett visst ansvar av gemensamma strukturer som till exempel ledningar för vatten.

Som ägare av bostadsrätt finns det en del regler som du måste hålla dig till. Du kan till exempel inte hyra ut din bostad hur som helst. Först ska föreningen godkänna detta. Bostadsrätten kan ses som friare än hyresrätten då dina rättigheter är större men samtidigt är det förstås dyrare att köpa rätten. Bostadsrätter på attraktiva platser med bostadsrättsförening med god ekonomi kan vara mycket dyra.

Ägarlägenheten

År 2009 kom ägandelägenheten som boendeform. Det här är en lägenhet som den som köper den äger fullt ut. Här finns det inga regler som säger att en förening måste godkänna att du vill hyra ut bostaden eller som kan stoppa olika former av renoveringar som du vill genomföra.

Men ägandelägenheten är inte utan förening. Det gäller ju att sköta om gemensamma utrymmen på något vis. Det gör man genom att skapa en samfällighetsförening. Via denna kan man se till att trapphus och andra gemensamma platser sköts på ett bra sätt.

Vilken boendeform passar dig bäst?

Vad du väljer att bo i beror på många olika saker. Men om vi jämför hyresrätt, bostadsrätt och ägandelägenhet kan vi se att skillnaderna först och främst handlar om vilka rättigheter du har och hur mycket boendet kommer att kosta.

Det är dyrare att köpa en bostad än att hyra, men hyresrätten kan givetvis bli dyrare på lång sikt då du får betala mer i hyra varje månad än vad du hade gjort med bostadsrättens avgift eller med ägandelägenhetens samfällighetsförening.

Hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenhet

Lämna ett svar