Se över taket på sommaren!

takläggare Stockholm

Är det dags att renovera tak? Åtminstone borde alla villa- och radhusägare se över sina tak på somrarna. Det hinner hända en hel del med hustak under vintrarna, och har man sett över sina tak under sommarmånaderna så kan man känna sig trygg nästkommande vinter när man vet att hustaket är i gott skick. Det kan inte nog betonas vikten att då och då gå upp på sitt hustak och med egna ögon ta reda på skicket på taket. Vill man inte gå upp på taket, kanske är man höjdrädd och tycker det är obehagligt att gå upp på så höga höjder. I så fall kan man ringa en takläggare som kommer och går upp på taket. De flesta takläggare tar inte betalt för det första besöket, utan låter det ingå i en gratis offert. När de har varit uppe på taket kan de sedan berätta vilka behov som taket har och vad som behöver göras.

Tegelpannor på taket

Har du tegelpannor på taket, så kan takläggarna lätt plocka bort dem. När de har gjort det så kan de ersätta underläkten med ny läkt eller med ny takpapp. Är alla tegelpannor intakta, kan de bara borta dem rena och lägga dem tillbaka på taket, så håller de i flera år till. Tegelpannor håller ju i 40-50 år. Men det viktiga är att kontrollera så att de inte har gått sönder och därmed släpper in fukt. Det är också viktigt att se till så att takläkt och takpappen är fortsatt täta. Det är också viktigt att kontrollera att skarvarna mot skorsten (om det finns en sådan) och ställen där hängrännorna finns, liksom stuprännor är intakta och inte släpper in väta.

Plåt på taket

Har ni en fin plåt på taket, kan man på samma sätt be takläggarna att gå upp på taket och nogsamt kontrollera så att takplåten fortfarande är tät. Även med en takplåt är det viktigt att kontrollera så att skarvarna mot skorsten, hängrännor och stuprör är täta. Om takläggarna tar bort hängrännor och andra ställningar som kanske finns på taket, så kan de måla om plåttaket. Det gör att takplåten kommer att hålla i många, många år till.

Papptak

Har ni papptak på ert hus, och det är 10-20 år sedan den lades där, så bör ni göra om hela papptaket. Det tar inte många timmar för vana och erfarna takläggare att lägga på ny papptak. Det blir väldigt fina och snygga tak med papptak, och passar särskilt väl på alla moderna hus.

Behöver ni få tag i takläggare i Stockholm? Har ni frågat släkt och vänner utan napp? Då kan ni googla “takläggare Stockholm”. Då bör ni få en hel lista på takläggare som har uppgett att de kan lägga tak just i Stockholm. Bor du inte i Stockholm är det ju ingen ide att skriva Stockholm på Googles sökruta, utan då är det bättre att ersätta Stockholm med den ort där du bor. Då bör du kunna få tag i takläggare som arbetar nära dig. När du sedan har fått tag i några takläggare, så är det bara att be om offerter, jämföra dem och kontrollera de olika takläggarna på jämförelse- och omdömessajter. Välj sedan den som har bäst omdömen.

Se över taket på sommaren!